Apotheek Orion

Geen pillen, maar paprika!

In samenwerking met studenten Farmakunde aan de Hogeschool Utrecht, startten we het initiatief Leefstijl Op Recept. In Mark Slager’s Apotheek Orion voert een leefstijlcoach gesprekken met cliënten, op basis waarvan recepten en groentenpakketten worden uitgedeeld. Een geslaagde, eerste stap naar het toekomstbestendig inrichten van de zorg.

Twee dames met een droom, een apotheker met een eigentijdse visie, een supermarkt met hart voor de wijk, leefstijlcoaches en GGD regio Utrecht. Ze vonden elkaar en werken samen aan een gezond voedsellandschap in Amersfoort-Schothorst. Zo gebeurde het dat Apotheek Orion niet alleen pillen voorschreef, maar ook paprika’s!

De samenwerking tussen Apotheek Orion en supermarkt Jumbo Schothorst ontstond tijdens de wijkaanpak die de Voedselapotheek samen met Stichting Het Eetschap ontwikkelde. 

Vanaf maart 2021 is er permanent een gezond schap te vinden in de supermarkt, met alleen maar gezonde producten. Apotheker Mark Slager vind het belangrijk om zijn cliënten ook bewust te maken van het belang van een gezonde leefstijl. Hij denkt zelfs dat het mogelijk is dat sommige cliënten minder medicatie nodig hebben als zij gezonder gaan eten. Daarom kunnen cliënten van Apotheek Orion bij de Jumbo een gratis paprika ophalen samen met een recept van een vegetarische paprika burger!

Apotheker Mark Slager heeft een duidelijke visie. In zijn ogen moet een apotheker een gezondheidscoach zijn. Naast medicijnen zijn er nog veel meer mogelijkheden om mensen gezond te houden of te krijgen. Hij vond hierin medestand van Naomi Jansen en Dalila Sayd, twee jonge vrouwen die in Nederland met steun van onder meer de GGD verschillende projecten in gang zetten om gezond, duurzaam en samen te eten. Met hun Wijkaanpak streken ze neer in Amersfoort. Ze ontmoetten onder andere Mark Slager en maakten samen hun gedachten concreet. 

Een van hun acties was het uitdelen van gratis groententasje aan bezoekers van Apotheek Orion. Omdat Mark Slager vindt dat er in de zorg meer aandacht moet zijn voor preventie. Met die gedachte schrijft hij niet alleen medicijnen voor, maar verwijst hij ook mensen naar een leefstijlcoach die spreekuur houdt in de apotheek. Minder pillen betekent weliswaar dat hij zelf minder verdient, maar in zijn ogen is een ommekeer noodzakelijk om in de toekomst de zorg betaalbaar te laten blijven. Slager: “Ook mijn dochters, nu 8 en 10, verdienen straks goede zorg. Om die zorg betaalbaar te behouden, moeten we investeren in preventie.”

Groente op recept

Apotheek Orion promoot het Gezonde Schap. Met de kreet ‘groente op recept’ wil apotheker Mark Slager mensen ervan bewust maken dat gezonde voeding ervoor kan zorgen dat mensen minder medicijnen nodig hebben. Daarom plakt hij op verschillende leefstijlmedicatie zoals cholesterolverlagende medicijnen een sticker die verwijst naar het schap in de Jumbo.

Ik wil ook zo'n project starten!

Partners

Leefstijl op recept is mede mogelijk gemaakt door: Leefstijlcoach Hilda Mossink van Eet Echt Eten, Apotheek Orion, Orion Huisartsen, Het Eetschap. Met financiering van Stichting Voorzorg Utrecht en Stichting DOEN.

Voor meer informatie kijk op de website van Apotheek Orion

Meer van onze projecten

ROC Amersfoort
Brabants kernteam Medicijnresten uit Water, Provincie Noord-Brabant
Voedselapotheek
Máxima Medisch Centrum en Trudo

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.