Jumbo Schothorst

Gezondschap is beter dan beterschap

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom wensen wij iedereen liever gezondschap dan beterschap. Gezondschap betekent je goed voelen en minder snel ziek worden. Het kan ook betekenen dat je door een gezondere leefstijl minder medicijnen nodig hebt. Wij geloven namelijk dat gezond eten bepaalde ziektes kan voorkomen. Of ervoor zorgt dat we minder ziek worden of sneller herstellen. Maar hoe help je mensen bij het maken van een gezonde keuze?

Gezondschap zorgt voor een gezond schap in de supermarkt in de buurt. Om mensen bij hun boodschappen op ideeën te brengen en te laten zien hoe lekker, gemakkelijk en betaalbaar gezond eten kan zijn. Het Gezondschap verstrekt daarbij recepten van wijkbewoners en informatie over kookactiviteiten in de wijk.

Bij ieder thema hoort een video. Samen met leefstijlcoach Paulien hebben we een reeks  gemaakt om mensen mee te nemen langs alle producten in het schap. Hierbij ontvangt Paulien iedere keer een speciale gast uit de wijk. Zo maken we het makkelijker gezonde producten te herkennen in de supermarkt.

Bovendien brengt Gezondschap mensen en organisaties bij elkaar die samen willen en kunnen werken om beterschapswensen overbodig te maken. Gezondschap bouwt aan een lokaal netwerk dat voeding preventief inzet om gezond te blijven. Voor iedereen in de wijk en van iedereen in de wijk; dat is ons ultieme doel.

Gezondschap is ontstaan tijdens projectjaar Voedselapotheek Wijkaanpak dat we samen met Stichting Het Eetschap uitvoerden in Amersfoort Schothorst. Na een pilot van 3 maanden zetten we het project voort in deze wijk. Onze missie is om gezond eten bereikbaar te maken voor iedereen in de wijk Schothorst, de stad Amersfoort en uiteindelijk heel Nederland! In elke wijk waar Gezondschap neerstrijkt bouwen we een lokaal netwerk van wijkbewoners, apothekers, huisartsen, diëtisten, leefstijlcoaches, voedselaanbieders, etc. Samen met hen werken we lokaal aan ziektepreventie door gezond eten te stimuleren.

Recepten uit Schothorst

Lekker én gezond koken. Soms kunnen mensen daarbij wel wat inspiratie gebruiken. Websites en kookboeken zijn er in overvloed, maar hoe leuk zou het zijn om tips te krijgen van de buurman van drie huizen verderop? Of wanneer de vrouw die je altijd met dat zwarte hondje ziet lopen, opeens jouw lievelingsgerecht kookt voor haar kinderen?

Op 17 december 2021 hebben we een receptenbus in Amersfoort-Schothorst geplaatst. Met als doel dat wijkbewoners elkaar inspireren! Zij kunnen hun favoriete lekkere en gezonde recepten in de receptenbus stoppen. Daarna worden de receptenkaarten op verschillende plekken in de wijk gedeeld. Bijvoorbeeld bij de apotheek en de huisarts. Eet smakelijk!

Ik wil ook zo'n project starten!

Partners

Gezondschap wordt mede-mogelijk gemaakt door: Geniet MEER, Diëtistenpraktijk Amersfoort-Noord, Gezonde Kinderopvang, GGD regio Utrecht, De Gezonde Wijk, Buurtsportcoach Amersfoort, B-Slim, Jong Leren Eten, Apotheek Orion, Orion Huisartsen, Eet Echt Eten en ROC Midden Nederland.

Met financiering van Gemeente Amersfoort.

Voor meer informatie kijk op de website van Gezondschap.

Meer van onze projecten

Voedselapotheek
HAS green academy
ROC Amersfoort

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.