Gemeente Amersfoort

Goedkoop Gezonde Voeding

De helft van de volwassen Nederlanders heeft matig tot ernstig overgewicht en dat brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Mensen met een laag inkomen en opleidingsniveau hebben meer kans op overgewicht, leven gemiddeld 7 jaar korter en 15 jaar langer in slechte gezondheid.

Daarom werken we nu in opdracht van Gemeente Amersfoort en samen met GGD regio Utrecht, een leefstijlcoach en diëtiste aan de implementatie van de erkende interventie Goedkoop Gezond Voeding. Dit doen we door deze 2-daagse cursus op maat te maken samen met bewoners van Amersfoort.

Een half jaar geleden werden we uitgenodigd door Voedselbank Amersfoort, zij signaleren enorm veel uitdagingen rondom de gezondheid van hun klanten en het werd tijd om daar iets aan te gaan doen! Elise Disselhorst, stagiaire bij GGD regio Utrecht, deed haar onderzoek bij de Voedselbank. Ze ging in gesprek met klanten om een beter inzicht te krijgen in de leefwereld van de doelgroep én om hen actief te betrekken in de ontwikkeling van een passende oplossing.

We begonnen het project met 2 bijeenkomsten met klanten van de Voedselbank. We gingen in gesprek over het thema gezond eten en hun motivatie om daarin iets te veranderen. We vroegen hen wat ze zouden willen leren en op welke manier dat voor hen passend zou zijn. Tot slot lieten we hen reageren op bestaande interventies en activiteiten.

De opvolging werd een eerste pilot van de cursus Goedkoop Gezonde Voeding door de diëtiste aan 5 deelnemers. We hebben ontzettend veel geleerd in de eerste pilot en met de reacties die we hebben teruggekregen van de deelnemers hebben we het programma nog beter kunnen afstemmen op de wensen van de doelgroep.

Met als resultaat een succesvolle tweede cursus in de wijk Schothorst. De leefstijlcoach verzorgde deze voor 7 enthousiaste deelnemers. En het mooiste van dit alles is dat de groep mensen die meedoet aan activiteiten gericht op het verbeteren van je gezondheid steeds groter wordt. Vanuit de cursus zijn mensen doorgestroomd naar de kookactiviteiten en supermarktsafari’s in de wijk. Bovendien hebben zij nieuwe buurtgenoten ontmoet en heeft dit alles hen gemotiveerd om een klein stapje naar een betere gezondheid te maken, ieder op zijn eigen passende manier.

Ik wil ook zo'n project starten!

Partners

Goedkoop Gezonde Voeding is een bestaande interventie ontwikkeld door GGD Zuid Limburg. Zij hebben als doel deze interventie landelijk te verspreiden. In opdracht van Gemeente Amersfoort en in samenwerking met GGD regio Utrecht, Diëtistenpraktijk Amersfoort-Noord en Geniet MEER wordt de cursus nu geïmplementeerd in Amersfoort.

Meer van onze projecten

ROC Amersfoort
Máxima Medisch Centrum en Trudo
HAS green academy
Voedselapotheek

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.