Anna Ziekenhuis

Opening koffiecorner: gezonde keuze vooraan

De afgelopen maanden hebben we bij de Anna Zorggroep samen met SiR Goodwill hard gewerkt aan een gezonder voedingsaanbod in het ziekenhuis. Met de inrichting van een nieuwe centrale hal kwam de wens om ook het assortiment van de koffiecorner onder de loep te nemen. In het Nationaal Preventieakkoord staat namelijk geschreven dat ziekenhuizen in 2025 een voedingsaanbod moeten hebben dat binnen de Schijf van 5 valt.

In kleine stappen werken we daar naartoe door ongezonde producten uit het assortiment te halen of te vervangen voor een gezondere keuze. We organiseerden een proeverij met medewerkers om gezamenlijk te beslissen welke nieuwe producten dat zijn. 

Zo kun je nu alleen nog maar zero frisdrank krijgen, hebben we de koeken vervangen voor een gezonder alternatief en is het volkoren worstenbroodje de standaard keuze! De gezonde keuze wordt vooraan en in het zicht geplaatst, zodat we het makkelijker maken te kiezen voor gezond.

Een greep uit het Eindhovens Dagblad: In restaurant en koffiecorner is er veel aandacht voor leefstijl. Met gezondere keuzes, zoals groente, fruit en producten met minder suiker of zout. ,,Bovendien zijn er steeds meer veganistische en vegetarische producten te vinden”, aldus de woordvoerster. ,,Daarmee voorzien we in een behoefte, steeds meer mensen eten geen vlees.”

Het gezonde aanbod wordt steeds een beetje veranderd, zodat iedereen er aan kan wennen. Tijdens proeverijen kunnen patiënten en bezoekers meebeslissen. De toevallige bezoekers kunnen dus nieuwe gerechtjes voorgeschoteld krijgen waar ze hun mening over mogen geven.

Naast gezonde voeding is er ook gewoon taart en vette hap beschikbaar. ,,Iedereen mag eten zoals hij wil”, aldus de woordvoerster. ,,We willen alleen laten zien dat gezond ook lekker is.”

Ik wil ook zo'n project starten!

Partners

Partners: Anna Zorggroep, Anna Ziekenhuis, SiR Goodwill, medewerkers en bezoekers van het Anna Ziekenhuis

Meer van onze projecten

Voedselapotheek
Máxima Medisch Centrum en Trudo
Brabants kernteam Medicijnresten uit Water, Provincie Noord-Brabant
ROC Amersfoort

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.