De Voedselapotheek

Gezonde snacks door de koks van de toekomst

Op 7 september 2021 organiseerden we een kick-off in Amersfoort voor de studenten van de opleiding gespecialiseerd kok van het Koning Willem I College uit Den Bosch. Deze koks van de toekomst richten zich op het ontwikkelen van concepten rondom gezond en duurzaam eten. Zij hebben ons een half jaar geholpen met het bereiden van gezonde gerechten en het onder de aandacht brengen bij de wijkbewoners in Amersfoort Schothorst

De studenten begonnen de dag van de kick-off met een voorlichting over gezond eten van diëtiste Betül Avci, aansluitend aten we gezamenlijk een lekkere en gezonde lunch. Daarna gingen de studenten samen met leefstijlcoach Paulien Rinsema op supermarktsafari, ze gingen opzoek naar gezonde producten en dat bleek nog niet zo makkelijk! Tijdens het lezen van etiketten kwamen de studenten er al snel achter dat er vaak veel suiker is toegevoegd aan producten. Ze kregen vervolgens de opdracht mee om aan de slag te gaan met het bereiden van een gezonde snack.

Dagelijks komen er zo’n 1500 scholieren in hun pauze naar deze supermarkt om wat te snacken te halen. Dat zijn heel veel scholieren, er staan dan ook 3 middelbare scholen in de nabije omgeving. De meest verkochte producten onder deze groep zijn energiedrank en warme snackbroodjes. Wij vroegen ons af of we daar niet iets aan konden doen!

We plaatsten een Gezond Schap met daarin de ongezonde keuze afgebeeld (energiedrank, warme snacks, chips) en daarnaast een gezonder alternatief. Vervolgens gingen we de supermarkt in en vroegen we de scholieren ‘Wat kies jij?’. Er ontstonden leuke gesprekken en we keken ook meteen even in hun mandje wat ze meenamen!

In de ‘Snackbar van de toekomst’ presenteren de toekomstige koks hun creaties. Hier vind je gezondere alternatieven voor ongezonde snacks. Denk aan een gezonde mueslireep, zelfgemaakte kefir in plaats van energiedrank en een plantaardig broodje shoarma. We kijken nu samen verder hoe we dit toffe concept – de Snackbar van de Toekomst – verder kunnen brengen. Misschien wel op middelbare scholen in de wijk?!

Ik wil ook zo'n project starten!

Partners

De Snackbar van de toekomst is ontwikkeld door: studenten van de opleiding gespecialiseerd kok van het Koning Willem I College in Den Bosch. Binnen het project Gezondschap in Amersfoort en in opdracht van de Voedselapotheek.

Meer van onze projecten

Voedselapotheek
ROC Amersfoort
Máxima Medisch Centrum en Trudo
Brabants kernteam Medicijnresten uit Water, Provincie Noord-Brabant

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.