Huisartsen Eemland

Leefstijl op recept

Een gezonde leefstijl kan verschillende aandoeningen voorkomen en zelfs omkeren. Mensen kunnen daar zelf iets aan doen door gezond te leven, maar ervaren vaak wel een drempel om hun leefstijl daadwerkelijk aan te passen. Niet iedereen heeft de motivatie, discipline of het doorzettingsvermogen om dit te veranderen, of weet hoe dit op een verantwoorde manier aangepakt kan worden.

In verschillende wijken in Amersfoort groeit de laatste jaren de aandacht voor leefstijl als interventie. Met project Leefstijl op Recept willen we ervoor zorgen dat zorgverleners in de wijk makkelijker doorverwijzen naar leefstijl. We willen stimuleren dat bewoners na verwijzing ook daadwerkelijk aan de slag gaan met hun gezondheid.

In het wijksamenwerkingsverband SSKK hebben huisartsen Suzanne van der Els en Anne To Boddeüs, POH Renie Knoester, apotheker Mark Slager, diëtiste Arineke Deinum en leefstijlcoach Hilda Mossink de handen ineen geslagen om meer aandacht te vestigen op leefstijl. De Voedselapotheek coördineert het project en denkt actief mee in de uitvoering, vormgeving en het betrekken van de doelgroep.

Met als doel het voor zorgverleners makkelijker te maken door te verwijzen naar het leefstijl aanbod in de wijk. Dit moet uiteindelijk leiden tot een verbetering in de samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn en het sociaal domein en op de lange termijn het demedicaliseren van patiënten. Dit is echter alleen mogelijk als verschillende partijen in de wijk gezamenlijk inzetten op leefstijl en preventie.

Om op te halen waar de behoefte van zorgverleners ligt zijn we gestart met een uitvraag. Daaruit bleek dat zorgverleners nog niet altijd doorverwijzen naar leefstijl, omdat niet al het aanbod op het gebied van leefstijl bij hen bekend is.

Dat is de reden dat we gestart zijn met het maken van een Leefstijlkaart, waarop het leefstijl aanbod overzichtelijk wordt gemaakt. Linkjes naar het aanbod moeten het makkelijker gaan maken om de doorverwijzing te doen. De Leefstijlkaart is door 17 verschillende zorgverleners getest en momenteel werken we aan een verbeterde versie die in september gelanceerd zal worden in de wijken van SSKK.

Om leefstijl (letterlijk) op de kaart te zetten zullen we in de maand september de Leefstijlkaart introduceren en op verschillende manier de aandacht vestigen op het promoten van een gezonde leefstijl.

Ik wil ook zo'n project starten!

Partners

Orion Huisartsen, Apotheek Orion, Dokters bij Jansen, Buurtsportcoach Amersfoort, Inloophuis Schothorst, Diëtistenpraktijk Amersfoort-Noord, Eet Echt Eten, wijksamenwerkingsverband SSKK.

Meer van onze projecten

Brabants kernteam Medicijnresten uit Water, Provincie Noord-Brabant
HAS green academy
ROC Amersfoort
Voedselapotheek
Máxima Medisch Centrum en Trudo

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.